Epoxiharts felsökning
Lika roligt och glädjande som att använda harts kan det också vara frustrerande om du stöter på problem och inte vet hur du ska lösa dem. Här diskuterar vi hur man undviker och åtgärdar de fem vanligaste problemen som människor stöter på när de arbetar med epoxiharts.
Om du letar efter allmänna tips och handledning, ta en titt på våra YouTube-videor. Om du har specifika frågor, sök i vår FAQ... det finns en riktigt god chans att svaren du letar efter kommer att finnas där!
De 5 vanligaste problemen med epoxiharts
1. Ohärdat, klibbigt harts
Detta problem uppstår vanligtvis i små fläckar, men det kan också hända på hela projektet. Det orsakas av att hartset och härdaren inte katalyserar ordentligt, vilket betyder att de två delarna antingen inte blandades tillräckligt noggrant eller att deras blandningsförhållande var avstängt.
För att undvika härdningsproblem:
- Använd färskt harts och härdare. När du köper ArtResin online garanterar vi att det är fräscht. Faktum är att du kan hitta ArtResins tillverkningsdatum på etiketten vilket gör det enkelt att spåra hur färsk den är! Den har en hållbarhet på ca 1 år oöppnad, eller 6 månader öppnad.
- Mät exakt lika mängder av hartset och härdaren (ArtResin är ett förhållande på 1:1).
- Blanda hartset och härdaren noggrant, skrapa sidorna och botten av behållaren allt eftersom. Rör om i cirka 3 minuter. Du kanske inte skrapar varenda droppe av harts i behållaren, då kan sista delen, som är kvar få fel blandning.
Så här åtgärdar du härdningsproblem:
- Skrapa bort allt klibbigt material så gott du kan och kassera.
- Om du får en djup divot eller krater, lappa in lite nytt noggrant blandat harts precis på den platsen.
- Slipa sedan lätt hela biten (inklusive den härdade lappningen, om du behövde lappa) och häll ett andra lager harts ovanpå. Slipningen ger en kugge åt det första lagret så att det andra lagret fäster ordentligt. Det kommer att se ut som en röra ut tills du häller på det andra lagret, och då kommer det att se bra ut! Självklart måste du vänta tills det första lagret och ilappningen är 100% härdade innan du lägger till mer harts ovanpå.
2. Hartsbubblor
Detta är ett oundvikligt problem som lätt kan lösas. Bubblor i harts uppstår som ett resultat av blandningen.
För att minimera hartsbubblor:
- Använd färskt harts och härdare.
- Se till att använda en kvalitetshartsprodukt som innehåller ett bubbelsläppmedel, såsom ArtResin. Ett bubbelsläppmedel möjliggör enkel av-gasning så att du inte behöver arbeta så mycket med att få bubblorna att poppa. Du bör kunna se bubblorna försvinna bara genom att försiktigt blåsa på dem.
- Häll harts över icke-porösa substrat för att undvika att instängd luft släpps ut i hartset. Om du har harts på porösa underlag som trä eller papper är det en bra idé att täta först.
- Att blåsa på bubblor kommer att få dem att poppa, men den här metoden är inte realistisk om du belägger en stor bit. Använd i det här fallet en gasbrännare. Att applicera värme genom att snabbt köra dem över ytan av hartset kommer effektivt att befria hartset från bubblor. Jag har hittat en liten gasbrännare, så kallad brulée brännare som är effektiv på de flesta projekt jag gör - den är lätt att hålla och manövrera, inte krånglig och gör ett riktigt bra jobb med att ta hand om varenda bubbla. För större projekt kan jag inte vara utan en gasbrännare!
3. Defekter på ytan
Detta problem kan orsakas av att allt flyter/faller in i ditt harts medan det härdar, vilket resulterar i brister i ytan. Om du upplever brister som mer ser ut som kupolformade stötar i hartset, hoppa ner till #4.
För att undvika brister:
- Arbeta med harts i ett väl ventilerat, avsett storlek där ditt projekt kan vara ostört under härdning.
- Täck ditt arbete med en halv kartong eller bygg ett tält om din bit är mycket stor. Förbered vad du än planerar att täcka med i förväg så att du helt enkelt kan ta tag i det och använda det så fort du är klar.
Så här åtgärdar du brister:
- Slipa lätt hela biten och häll ett andra lager harts ovanpå. Slipningen ger lite kuggar på det första lagret så att det andra lagret fäster ordentligt. Det kommer att se en som en röra ut tills du häller det andra lagret, och då kommer det att se bra ut! Självklart måste du vänta tills det första lagret är 100% härdat innan du lägger till mer harts ovanpå.
4. Ojämnt eller dåligt spridande harts
ArtResin är naturligt självutjämnande, så detta problem uppstår när ditt arbete inte är jämnt eller du inte har använt tillräckligt med harts.
För att undvika brister:
Ta dig tid att jämna ut din pjäsfigur innan du fyller i resin. Nivå från vänster till höger och uppifrån och ned. Använd små pappersbitar för att jämna ut den sidan för att säkerställa jämnhet.
- Blanda alltid lite mer än du tror att du behöver för att undvika att det tar slut. Det är lätt att hitta extra saker att fylla om man har lite över, men inte lätt att blanda ihop mer om man behöver det med tanke på att härdningstiderna blir annorlunda.
- Applicera alltid en generös mängd harts på hela ytan av ditt projekt. Återigen, det är lättare att göra det rätt första gången än att behöva felsöka en bit som behöver lagas.
Så här åtgärdar du brister:
- Slipa lätt hela biten och häll ett andra lager harts ovanpå. Slipningen ger lite kuggar på det första lagret så att det andra lagret fäster ordentligt. Det kommer att se ut som en röra ut tills du häller det andra lagret, och då kommer det att se bra ut! Självklart måste du vänta tills det första lagret är 100% härdat innan du lägger till mer harts ovanpå.
5. Gulnat harts
Detta problem har mildrats avsevärt med vår nya ArtResin-formel, som innehåller en UV-stabilisator och Hindered Amine Light Stabilizer (HALS) för exceptionellt gulningsskydd. Dessa tillsatser skyddar mot gulfärgning orsakad av UV-ljusexponering (något epoxi är benäget att) på keminivå. Det rekommenderas fortfarande inte för utomhusbruk, eftersom UV-ljus skapar oönskade förhållanden för harts. nya ArtResin-formeln har UV-stabilisator
För att undvika gulningsproblem:
- Använd en kvalitetshartsprodukt som innehåller både en UV och ännu viktigare en HALS-stabilisator, som ArtResin.
- Håll dina bitar borta från UV-ljus.
Hoppas det här hjälper!!
Kom ihåg att som med de flesta saker i livet krävs lite övning och erfarenhet innan det blir rätt. Experimentera, lek, lär och njut av processen!